Det är en vacker sommardag i Sverige. Lite mer än halva sommarlovet har gått, men de sista varma veckorna i Augusti är kvar. Jag och min kusin är på väg till Sjötorp för att pröva något vi aldrig gjort förut, nämligen en cykelsemester. Trots att vi inte har mer än några mil till Sjötorp har vi aldrig prövat på detta som så många vallfärdar för. Att cykla längs Göta Kanal.

När vi kommer över kanal-bron i Sjötorp ser vi en stor skylt där det står ”Sjötorps cykeluthyrning” på en vägg, och utanför byggnaden står massa cyklar fint uppradade. Trots att vi är ute tidigt står det redan flera grupper i kö för att hämta ut sina cyklar. Lyckligtvis hittar vi en parkeringsplats ett tiotal meter från uthyrningen.


Det tar inte många minuter innan vi leder våra röda damcyklar ner till Maltes Fisk där vi hämtar ut våra matpaket. Vi möts av ett par trevliga damer som hjälper oss packa ner fisktallrikarna i kylväskorna. I butikerna bredvid hittar vi både glassbar, korv och kaffe, och i sybutiken intill finns allt från garner till färdigstickade små barnkoftor och dekorationsstenar med texter på. Sedan ger vi oss iväg.


Det dröjer inte många meter innan vi får vårt första stopp. Det är fina fartyget ”Juno” som ska in i 2-3ans sluss, och det är lite fascinerande hur bron åker in över marken så att båten kan ta sig igenom. Det är med nöd och näppe det stora fartyget får plats, men det går. Nästa korsande väg är dock snäppet häftigare. Den ställs upp i nästan 45 grader för att alla båtar ska kunna ta sig igenom och man kan inte låta bli att tänka på vilka krafter som ska lyfta upp en sådan bro. Här behöver man dock inte stanna upp utan kan glatt fortsätta under vägen.


En sådan här fin dag förstår man att både kanalen och cykelvägen är väl besökt, men faktum är att det inte är alls trångt, även om det är lite fler besökare än vanligt. Cykelvägen är bred nog för att utan bekymmer möta andra cyklister, med eller utan cykelkärra bakom.


Längs vägen får min kusin syn på ett rådjur ute på en åker inte alls långt från kanalen, och jag bestämmer mig för att få med det på bild.


Det är ingen idé att packa ner kameran i väskan under resan, den svenska naturen gör att jag vill stanna upp varje meter och fotografera. Jag får väldigt många fina bilder, naturen är så varierande med allt från vida sträckta ängar till tätare skog. Vi ser människor som cyklar längs kanalen, människor som åker både båt och kanot, de fiskar och de badar. Vi ser även en tjej rida längs kanalen på andra sidan. Kanalen används till så mycket, och alla får plats.

Efter en dryg mil och ett stopp i ett glasblåseri i Lyrestad stannar vi för att äta. I fisktallriken ligger det varmrökt laxfilé tillsammans med god potatissallad och färsk isbergssallad med gurka och tomat, och till detta dricker vi iskall läsk. Vinden fläktar sådär underbart, men snart ser vi lite dystra moln bildas vid horisonten. Bredvid oss puttrar båtar förbi, i vattnet ligger flera fåglar och guppar och på andra sidan kanalen står det får och äter av gräset.

Efter en mättande måltid kommer vi snart fram till Norrqvarn där de har byggt upp Göta Kanal i miniatyrstorlek. Barn springer överallt och plaskar i vattnet, och några prövar vad som händer om en sluss inte skulle funnits där.

I Hajstorp som blir vår slutdestination möts vi av en mysig atmosfär. Trots att vi bara cyklat 1,5 mil har våra många stopp för att ta bilder gjort att över halva dagen gått. Vi går in på ett fik och beställer varsin glass, och sätter oss sedan bland de övriga på uteserveringen som ligger precis bredvid slussarna. De stora träden tillsammans med slussarna och den äldre kanalbron ger mig en sådan varm känsla att jag kan tänka mig ta en glass till. Men istället vandrar vi runt lite och kikar oss omkring. Det råder en väldigt avslappnad atmosfär, den vardagliga stressen tycks helt ha försvunnit. Jag tar kort på ett äldre par som har satt sig tillrätta vid vattnet med varsin tidning.

Vägen tillbaks går fort. Till Sjötorp går slussarna nedåt, vilket medför att de lite extra krävande uppförsbackarna istället blir sköna nedförsbackar. Strax innan Lyrestad stöter vi på ett gäng som passar på att båda svalka sig och schamponera håret i kanalen, och möjligen har de varit med på bild förut?

De sista kilometrarna stöter vi på ett par i kajak som sitter och njuter av de sista varma soltimmarna av eftermiddagen, och jag bestämmer mig för att någon gång göra samma resa i kajak.

När vi kommer tillbaks till Sjötorp lämnar vi tillbaks cyklarna, och klockan är alldeles lagom för lite god mat.

Vi beger oss till Kajutan som ligger ett stenkast från uthyrningen där det bjuds på Grillbuffé, något som många verkar uppskatta då hela restaurangen är fullsatt, både inne som ute. Vi äter och dricker gott, och till maten spelas det live trubadur.

Den svenska naturen är verkligen vacker. Ibland kan man bli lite självblind, och det är svårt att se det vackra i ens egen omgivning, helst vill man åka till ett helt annat land. Men i och med denna utflykt har vi funnit en ny plats i våra hjärtan. Att cykla längs kanalen är verkligen något jag kommer göra fler gånger, möjligen då även med övernattning i Sjötorp.

Text: André Nordblom
Foto: André Nordblom

Kommentera eller lämna ett meddelande
XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Viktigt: Din kommentar förgranskas så det är ingen idé att du skickar samma igen